Bolnice rade s instrumentima koji se ne smiju koristiti

U gotovo svim bolnicama na svijetu, zmijoliki duodenoskop, i danas se smatra neizostavnim alatom za dijagnosticiranje i liječenje bolesti gušterače i žučnih kanala, te za gastroskopiju.

No, ovi optički uređaji imaju nedostatak – iako se njima ulazi u gornji dio tankog crijeva kroz usta ovi se instrumenti stalno koriste za različite pacijente i ne mogu se sterilizirati uobičajenim metodama. Umjesto toga, oni se peru ručno, a zatim prolaze kroz strojeve slične perilicama posuđa koje koriste kemikalije za ubijanje mikroorganizama.

Čak i ako se čiste prema uputama, na ovim instrumentima mogu ostati bakterije koje se mogu prenijeti na pacijente. Kao rezultat toga, duodenoskopi su oštetili unutarnje organe stotinama pacijenata u američkim i europskim bolnicama, a nedavno testiranje govori da su rizici podcijenjeni. No, još gore, pokazalo se da uređaji mogu prenijeti infekcije otporne na antibiotike i da ih je gotovo nemoguće izliječiti.

Zato medicinski stručnjaci traže od Uprave za hranu i lijekove (FDA) da prisili proizvođače na razvoj instrumenata koji se mogu sterilizirati ili da zabrane upotrebu duodenoskopa, piše ”New York Times”.

  • Podaci o infekcijama su veliki i nepobitni i promjena je nepobitna i hitna – kaže Vilijam Rutal (William), direktor državnog programa za suzbijanje i epidemiologiju infekcija na sveučilištu u Sjevernoj Karolini. Nedavna istraživanja pokazala su da jedan od 20 duodenoskopa zadržava mikrobe koji uzrokuju bolesti poput Escherichije Coli čak i nakon pravilnog čišćenja. FDA je očekivala da će taj rezultat biti jedan od 200, pa su stručnjaci naveli da su nalazi zapanjujući i pozvali FDA da odredi tačan datum kad će riješiti problem.
  • Biste li ušli u avion kad bi pilot rekao:’Usput, postoji 5 posto šanse da će se motor pokvariti’? – pita Džef Šuren (Jeff Shuren), direktor Centra za uređaje i radiološku medicinu u FDA i sugerira da agencija poduzme dodatne mjere.

Alternativa je otvorena hirurgija, koja ima svoje rizike, no, nesposobnost pravilnog čišćenja instrumenta između dva korištenja na različitim pacijentima pokazalo se kao “Ahilova peta. Uređaji se ne mogu izlagati velikim vrućinama pa se ne mogu ni sterilizirati kao što se to radi s drugim instrumentima.

Od 2012., međutim, stotine pacijenata u Sjedinjenim Državama i Europi zaraženo je u desecima epidemija povezanih s kontaminiranim duodenoskopom. Među zaraznim uzročnicima je i Enterobacteriaceae rezistentna na karbapenem, bakterije koje ne reagiraju na snažnu klasu antibiotika. Zaraza ima 50-postotnu smrtnost.

FDA je 2015. godine upozorila pružatelje zdravstvenih usluga da su bronhoskopi, koji se koriste za ispitivanje pluća, povezani sa više od 100 infekcija i da mogu ostati kontaminirani čak i nakon pravilnog čišćenja, piše Dnevni avaz.