“Bez Brčkog RS nije cijela”: Srbijanski historičar tjera Dodika u “rat za Brčko”!

Srbijanski historičar Aleksandar Raković smatra da bi trebalo podržati Milorada Dodika u namjeri da Republici Srpskoj vrati njena izgubljena i na BiH prenesena dejtonska ovlaštenja, a isto bi trebalo uraditi i sa distriktom Brčko – vratiti ga nazad u RS.

Raković smatra da bi se na taj način entitet Republika Srpska vratila tome da je ona država u okviru jedne gotovo “fiktivne državne zajednice”, kakavom BiH smatra ovaj srbijanski historičar.

“Želim da Dodik što prije te svoje namjere sprovede u djelo, ukoliko ne dođe do formiranja vlasti na nivou BiH, odnosno Vijeća ministara“, rezolutan je Raković, koji je mišljenja da do toga ipak neće doći normalnim putem, vjerovatno pod tim podrazumjevajući vojnu opciju.

Srbijanski historičar smatra da rok od 30 dana koji je Dodik dao svojim političkim suparnicima ne treba da bude duži od navedenog, jer BiH nije Belgija koja može uvijek da funkcioniše sa “tim v.d. organima i nekim neredovnim stanjem”.

Raković predlaže uspostavljanje “linije oko Brčkog”, što bi značilo povratak urbane cjeline Brčkog, i nekadašnjeg “koridora” u sastav entiteta RS, a koji su odlukom međunarodne zajednice pripali Brčko distriktu.

“Sada je prilika da se potvrdi da je granica između RS i FBiH južno od urbane cjeline Brčkog. To je čitav paket rješenja koji Dodik treba da krene da implementira što prije”, istakao je Raković.

Srbijanski historičar napominje da “Republika Srpska ima svoje mehanizme da stopira preglasavanje Dodika u Predsjedništvu BiH i da treba to koristiti u svakoj mogućoj prilici, da stavi entitetski veto i stopira zlonamjerne korake druga dva člana Predsjedništva BiH“.

“Ovo je samo jedan od početaka i uvertira u buduće događaje, gdje će se na svaki način kinjiti Republika Srpska“, zaključuje Raković.

SB