BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN OD REDAKCIJE PORTALA CAZIN DANAS

Muslimani širom svijeta danas dočekuju Kurban-bajram, najveći i najznačajniji muslimanski blagdan.

U danima Kurban bajrama, pored tradicionalnih običaja ustaljenim kod nas, muslimani imaju i dužnosti u koje se kao najvažnije ubraja i klanje kurbana.

U skladu sa islamskim propisima kurbansko meso se dijeli na tri jednaka dijela, od kojih se jedna trećina dijeli siromašnima, druga rodbini i prijateljima, a treća zadržava za vlastite potrebe.

Prema vjerskim propisima Kurban-bajram zvanično nastupa nakon klanjanja Bajram-namaza. Nakon toga slijedi tradicionalni bajramski doručak, a zatim i klanje kurbana.

Kurbansko meso obično se dijeli komšijama, siromašnima i rodbini. Simbolika Kurban-bajrama je socijalni aspekt, jer se naročito vodi briga o najugroženijim kategorijama društva.

Kurban je žrtva koja se prinosi u spomen dvojice Ademovih a.s. sinova i na Ibrahimovu odanost Bogu. Za kurban se obično žrtvuje ovan, krupna stoka, a kurbansko meso se dijeli siromašnima, prijateljima, komšijama, onima kojima je to najviše potrebno.

Hadži-bajram je vrijeme kada nekoliko miliona muslimana boravi u časnim mjestima Mekki i Medini kako bi obavili peti stub islama – hadž, koji im Uzvišeni Bog propisuje i koji je dužan obaviti svaki musliman čim stekne materijalne uslove za to.

Hadž podrazumijeva: hodočastiti Meku i Medinu, boraviti na Arefatu, (mjestu sa kojeg je Božiji poslanik Muhammed.a.s. održao posljednju hutbu, propovjed, prije 14 stoljeća), zatim izvršiti obilazak K’abe, ubrzano hodati i trčati između Safe i Merve, te obaviti ostale hadžske obrede.

Dani Bajrama su vrijeme radosti, veselja i druženja prijatelja i familije.

(Hayat/Foto:Hayat)